Ja, die vraag krijg ik vaak, maar daar is niet direct een eenduidig antwoord op te geven.
Het hangt af van het bedrag dat je wilt besteden?
Hoe intensief ga je de kijker gebruiken?
In welke gebieden ga je veel vogels kijken?
Hoe stabiel en sterk ben je?

Een paar antwoorden op deze vragen. Je hebt kijkers van een paar honderd tot een paar duizend euro. Ben je veel in het veld en gebruik je de kijker dagelijks of wekelijks dan loont een wat duurdere kijker wel. Ze zijn stootvaster, waterdichter en geven een scherper en helder der beeld. Er zijn er zelf met levenslange garantie!
Maar ga je zo af en toe eens op pad, dan zijn de wat goedkopere kijkers nog steeds een prima alternatief en leveren tegenwoordig ook een uitstekend beeld op.

LET OP DE LICHTSTERKTE
Bij de aanschaf van een kijker is o.a. de lichtsterkte van belang. De lichtsterkte van uw eigen kijker kunt u bepalen door het aantal millimeters doorsnee van het objectief te delen door de vergrotingsfactor. Die cijfers vindt u op uw kijker b.v. 10 x 50 (lichtsterkte is dan 5) of 10 x 42 (lichtsterkte is dan minder : 4,2)
Als u veel in het vlakke veld vogels kijkt of aan de kust waar het lichter is, heeft u een minder lichtsterke kijker nodig, dan wanneer u vogels gaat kijken in de bossen.
Als je vast ter hand bent kun je wel een kijker met een tien maal vergroting aan. Ben je wat gauwer moe of minder stabiel met het vasthouden van een kijker, ga dan uit van een maximale vergroting van acht maal.

KIJKERS IN ONZE WEBWINKEL
Vaak wordt me om een kijker advies gevraagd. Er zijn heel veel goede kijkers. Op basis van de kwaliteit/prijs verhouding zijn we uitgekomen op een aantal Bynolyt en Meopta kijkers.